Iskolai tanulmányaimból élénken emlékszem az antik görög szobor fényképére, amelyik egy zsarnokölő szándékú embert ábrázolt. Azért csak „szándékút”, mert a merénylet nem sikerült. Ahogy sok későbbi kísérlet is kudarcot vallott. A zsarnokok többnyire jól vigyáznak magukra, a magányos elkövetőnek nincs sok esélye. A legnagyobb baj azonban, hogy ha egy zsarnokot eltávolítanak, nyomban ott a másik. A zsarnok megölésével nem lehet elpusztítani a zsarnokságot.

 _zsarnokolo.jpg

 

De vannak kivételek. Ha Hitlert sikerül megölni, a Führer helyébe nem állhatott volna könnyen valaki más. Ugyanez volt a helyzet Sztálinnal és Mao Ce-tunggal. (Feltehetően Kim Dzsong Unnal is ez lenne.) Ilyenkor tehát a központi figura kiiktatásával az egész rendszer megdőlhet.

     Az erőszak ellensége vagyok, ellenzek mindenféle merényletet. De Orbánnal kapcsolatban érdemes elméletileg végiggondolni az esélyeket. Orbán a saját személyi kultuszát építi. Még nem érte el a „Rákosi pajtás” szintet, de már eltávolított maga körül mindenkit, aki tovább vihetné a rendszert. Kövér László és Németh Szilárd megpróbálhatna marakodni a koncon, de Rogán és Lázár azonnal egymás nyakának esnének. Kósa Lajost nem veszem számításba, mert hamarosan mondana valami hülyeséget, amit senki sem venne komolyan. Polt Péternek és Pintér Sándornak nincs önálló hatalmi bázisa, Orbán Ráhel még nem tudná átvenni az apja szerepét, Matolcsy pedig fogná a Nemzeti Bank aranytartalékát, és azonnal kereket oldana. Maradna Habony Árpád, aki széttárná a karját: „Nekem semmilyen konkrét szerepem nem volt a kormányban, ezt már Orbán Viktor is megmondta.” Kérdés még Andy Vajna és Simicska Lajos pozíciója. De az előbbi megmaradhatna filmcézárnak, az utóbbi pedig fellélegezhetne, nyugodtan mehetne szánkózni, már nem kellene félnie attól, hogy egy autó elüti. 

     Mondom, ez csak egy gondolatkísérlet, és merénylet helyett – isteni közbeavatkozásként – sokkal jobb és humánusabb lenne egy sztrók. Akkor  vezetőnk nem halna meg, legfeljebb munkaképtelenné válna. És Brezsnyevet, Csernyenkót, Andropovot sem lehetett sokáig hatalomban tartani. Szóval nekem olybá tűnik, hogy Orbán esetében egy ilyen kiiktatódás sok mindent megváltoztathatna.

     Csakhogy mi lenne az Orbán-rendszer után? A jelenlegi ellenzék annyira gyönge, hogy még egy ilyen helyzetet sem tudna kihasználni. Az ország káoszba süllyedne, amiből csak egy katonai diktatúra jelenthetné a kiutat. Más kérdés, hogy a mostani katonai vezetők közül kinek lenne ehhez bátorsága és esze. (Igaz, hogy Jaruzielskiről sem hallottunk, amíg át nem vette a hatalmat.) 

     Persze Orbán Viktor akár meg is változhatna. Az ő helyében én levetném az "utcai harcos" énemet, és új Horthy Miklósként vagy Kádár Jánosként mégis csak belekezdenék valamiféle konszolidációba. Nyilván megtartanám az abszolút hatalmamat, mondjuk, egy erős elnöki rendszer keretében, és korlátozott szabadságot adnék az ellenzéknek, hogy kifejthessék a véleményüket, amit a kormánymédia - nem lakájként, hanem jól felfogott csoportérdekből - természetesen túlharsogna. Megadnám a tudományos kutatás szabadságát, megtartanám a külföldre költözés szabadságát is. Az orvosok fizetését felemelném a tízszeresére, hogy legalább ők maradjanak itthon. Eltengődne ez az ország így még ötven évig. 

     Az Európai Unióhoz való tartozás csak addig visszatartó erő, amíg nem alakul ki a kétsebességes unió. Attól kezdve szabadon lehet majd üzletelni a nemzetállamok kis Európájával, Brüsszel semmibe sem szólhat bele. A lengyel, szlovák, cseh, román, szerb, szlovén kollégák nyilván lelkesen összefognának velünk. Nem jönne be uniós pénz, amit el lehetne lopni. De hát a diktátoroknak a hatalom többet számít a pénznél is. Az EU nélkül könnyebben lavíroznánk kelet és nyugat között. A nomád népek hagyományai szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr514517642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása