Afganisztáni lecke

Címkék: Afganisztán Terrorizmus

2021.05.28. 10:32

 

Az afganisztáni háború a végéhez közeledik. A tálibok fognak győzni. De ez nem nagyon hasonlít a korábbi gerillaháborúkhoz. Amikor Vietnámban 1945-ben, a japánok megszállása után Ho Si Minh kikiáltotta a köztársaságot, visszatértek a francia gyarmatosítók, és letörték a vietnámi nép akaratát. A franciákat a Vietkong távozásra kényszerítette, de jöttek az amerikaiak, és egy korrupt, félfeudális rezsimet erőltettek a szabadságra vágyó vietnámiakra. Végül, nagy-nagy áldozatok árán az amerikaiakat is sikerült kiverni. A kommunisták egy ideig sztálinista (maoista) uralmat gyakoroltak, de ez az évek során lazult, és ma már ugyanaz van ott is, mint Kínában: a kommunista párt által engedélyezett és ellenőrzött kapitalizmus.

Afganisztán feudális ország volt, amíg a szovjetek által segített katonai puccs el nem üldözte az uralkodót. Szövetkezeteket hoztak létre, de az iszlamista szélsőségesek, amerikai segítséggel, mindenkit legyilkoltak, aki az új rend híve volt. (Egy nyugati lap tudósítása szerint kivégezték azokat a munkásokat is, akik együttműködtek az új rendszerrel. Nem a káderekről volt szó, hanem az egyszerű emberekről.) Mivel a szovjet térnyerésről féltek, az amerikaiak a tálibokat támogatták, ellátták őket korszerű fegyverekkel. A szovjet vezetés belátta, hogy a céljuk elérhetetlen, ezért kivonták a csapataikat. Elkezdődött a tálibok véres uralma. Egyre erőszakosabbak lettek, és a mozgalmuk a Világkereskedelmi Központ elpusztításához vezetett. Ekkor az amerikaiak is észbe kaptak, és az oroszokkal együtt egy világméretű offenzívába kezdtek a tálibok ellen. De a történelmet nem lehet visszafordítani, a tálibok egyre erősödtek, leromboltak minden demokratikus vívmányt (akár szovjet volt, akár amerikai), és most azzal fenyegetik a világot, hogy mindenhova elviszik brutális eszméiket és gyakorlatukat. Mostanra az amerikaiak is belátták, hogy nem bírnak velük, Trump bejelentette, hogy hazahívja a katonáit, ezt Biden is elfogadta, és napjainkban a nemzetközi koalíció is összeomlik (ennek a koalíciónak Magyarország is a része), és Afganisztán lesz az iszlám terrorizmus új központja (miután az arab világban teret veszített ez Iszlám Állam). Fordulóponthoz érkezett a világ.

A vietnámi háborúban az amerikaiak megpróbálkoztak a „stratégiai falvak” módszerével, ami akkor és ott azt jelentette, hogy egész falvakat kényszerítettek az amerikai katonák által ellenőrzött, a külvilágtól elzárt településekre. A vietnámi parasztok nem akarták elhagyni a falvaikat, jobban féltek az amerikaiaktól, mint a kommunistáktól. Most más a helyzet. A tálibok középkori uralmat valósítanak meg korszerű eszközökkel (a vállról indítható rakétáktól a mobiltelefonig). Nem engedik a nőket tanulni, szabadon élni, a gyerekeket is tálib harcosokká akarják nevelni. Most fel lehetne eleveníteni a stratégiai falvak kudarcot vallott módszerét: védett övezeteket lehetne létrehozni azoknak, akiknek nem felel meg a tálibok brutális uralma. Ez nem katonai, hanem humanitárius kérdés. De ha a tálibok ezeket a biztonságos övezeteket is támadják, akkor az ő településeiket már nyugodtan el lehetne pusztítani, tűzzel-vassal, ahogy már a háborúkban szokás. Afganisztánt el lehetne szigetelni a világ többi részétől, lokalizálni lehetne a középkor újraélesztését. Ehhez kevesebb katona kellene. Csak elszántság. A menekültek védelme. Mert vannak alapvető jogok, amelyet minden embernek meg kell adni, függetlenül a nemétől, életkorától, nemzetiségétől, politikai nézetétől, a vallásától. És ezt csak most lehet megtenni – amikor a külvilág még nagyjából egységes a brutális, ember ellenes szélsőségek elleni fellépésben. Ha nem lépünk fel ellenük, bármikor lehet újabb szeptember 11-ike, újabb vérontás, tovább halnak meg az ártatlan emberek, nők és gyerekek. A leckét előbb-utóbb meg kell tanulnia a világ kormányainak.

 

talibok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8416574496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása