A GULAG a sztálini Szovjetúnió munkatáborainak összefoglaló neve. A náci koncentrációs táborokhoz szokták hasonlítani, de ez nem pontos. Míg a nácik a zsidók módszeres megsemmisítésére törekedtek és a munkavégzés csak halálra dolgoztatást jelentett, a szovjet munkatábor célja a munkavégzés volt, ahol a halálesetek mintegy melléktermékek voltak, a gyenge élelmezés és a durva bánásmód következményei. A munkatábort túl lehetett élni, ha valakinek sikerült leszolgálnia a büntetését, hazakerülhetett. Ezek a táborok nem is a büntetésvégrehajtáshoz és a belügyminisztériumhoz tartoztak, hanem a munkaügyi minisztériumhoz. Szabályosan terveket készítettek és azokat betartatták.

Mindez azért jutott eszembe, mert az orbáni politika mind élesebben ebbe az irányba látszik fordulni. A legkisebb szabálytalanságot elkövetőknek is börtön jár, a közértes tolvajoktól a hajléktalanokig (a legújabb elnevezés szerint az "utcán élőkig"). A napokban jelentették be, hogy a közgyűjteményi dolgozók 20 %-át el kell bocsátani.

Egyre több ember kerül az utcára és onnan a börtönbe. Tegyük hozzá, hogy egy szintén újkeletű rendelet szerint a börtönben mindenkinek dolgoznia kell. Ha a rabmunka produktumait olcsón adják el, máris javul a magyar gazdaság versenyképessége. Kötelező munka, olcsó munkaerő és olcsó árak - megsejthetjük, hogy mit is jelent Orbán Viktor fejében a "keleti szél", a kínai modell. (Mint ismeretes, Kínát évtizedek óta bírálják a börtönmunka miatt.)

A magyar gazdaság fürge naszádként repül majd a világgazdaság óceánján. De arra a hajóra nyugodtan kitehetjük a halálfejes kalózlobogót.

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr33389298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása