Ha megpróbáljuk észszerű irányokban módosítani Putyin mostani politikáját, láthatjuk, hogy egy-két döntés révén otthon is és a világban is sokkal népszerűbb lehetne, és az eljövendő nemzedékek hálával emlékezhetnének rá.

        Nyilván ehhez meg kell tartania az egyeduralkodói pozícióját. Olyan új alkotmányt kellene bevezetnie, amely biztosítja, hogy élete végéig elnök maradhasson. Az ellenzék mozgásterét a visszajelzésre és a javaslattételre kellene korlátoznia. (Jelenleg Oroszországban formális parlamenti demokrácia van, a túlságosan veszélyes ellenzékieket és tényfeltáró újságírókat egyszerűen elteszik láb alól. Ez nem egészséges.)

        A Krim-félsziget megszállását nemzetközi egyezménnyel lehetne tartósítani, amely elismeri az ott élő ukránok és tatárok nemzetiségi jogait, hosszú távú gazdasági együttműködést alakít ki a két ország között, biztosítja a Kercsi szoros polgári hajóforgalmát, de kitiltja onnan az ukrán hadihajókat.

        Olyan szerződést kellene kötni a NATO-val, amelynek értelmében mindkét fél visszavonja katonai erőit a Baltikumból, és a határellenőrzést egy nemzetközi szervezetre bízzák. Az arab világban orosz-amerikai garanciák biztosítanák a békét. Meg kellene tartani az eddigi leszerelési megállapodásokat, és a felszabaduló összegeket a polgári gazdaságba kellene áramoltatni. Oroszország virágzásnak indulhatna, és egy eljövendő autoriter világ mintaállama lehetne.

        Oroszország jobban járna, ha megelégedne a jelenlegi katonai szuperhatalmi státuszával, és nem próbálna mindenáron felülkerekedni. Senki sem akarhatja megtámadni, előnyösebb lenne az együttműködés. Mindenkinek egy békés és prosperáló, megbízható kereskedelmi partnerként működő Oroszország lenne az érdeke.

        Ez lenne Putyin számára az optimális megoldás. Ezzel szemben értelmetlenül és betegesen azon igyekszik, hogy a világ legnagyobb atomhatalmaként vegyék számításba, és féljenek tőle. Miért?

 

_putyin-nuclear.jpg

 

        Trump számára is létezik egy optimalizálási lehetőség, amelynek révén a legtöbbet hozhatná ki Amerikából. De Trump politikája annyira irracionális, hogy vele nem kívánok foglalkozni. Majd meglátjuk, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Akkor térek vissza a témára.

 

Egy friss cikk az orosz nukleáris fenyegetésről:

https://www.foxnews.com/politics/russian-tv-lists-potential-nuclear-strike-targets-in-us-after-putin-warning.print

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6014654835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása