Amióta Trump szinte globális kereskedelmi háborút hirdetett (Kína mellett Vietnam, az Európai Unió, Kanada és Mexikó is szerepel már az ellenségek listáján), egyre gyakrabban gondolok arra, hogy milyen lehetne egy Amerika nélküli világgazdaság. Az amerikai piac ugyan a világ termelésének nagy hányadát képes felvenni, de az USA nélküli világ belső piaca is jelentős. Ki kellene számítani, hogy melyik ország mennyit veszítene, ha nem exportálna oda. E nélkül feltehetően jelentősen csökkenne a világkereskedelem volumene, de maga a világgazdaság biztosan nem omlana össze. Az interneten már a III. világháború szimulációjával is ajánlanak játékot. Kellene egy szimuláció arra is, hogy mi lenne, ha Amerika fel sem lenne fedezve.

 

_amerika-nelkul.jpg

 

És ha hozzátennénk, hogy mindez csak addig érvényes, amíg Trump az elnök, talán még az elnökválasztási kampányba is bele tudnánk szólni. Amerika és a világ javára.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2514915798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása