Élvezetközpontú világ

Címkék: emberiség élvezetek

2020.09.23. 16:24

A technikai fejlődés, az automatizált termelés, a rendelkezésre álló szórakozási formák elkerülhetetlenül oda vezetnek, hogy az életet az elérhető élvezetek szempontjából értékeljük, illetve hogy minél több élvezetre törekedjünk. (Akiket Z-generációnak nevezünk, azoknál ez a tendencia már világosan kimutatható.) Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ébrenlétünk bármelyik pillanatában ne szóljon a kedvenc zenénk, a tévékép ne változzon gyorsan, a műsorok ne legyenek tele „akcióval”, meglepő fordulatokkal, üvöltéssel, gépfegyverropogással, autós üldözéssel, lángoló benzinkutakkal, az életünk pedig erotikus élményekkel. A „szexi” szó már egy ideje átvette az „érdekes” jelentését – legyen szó ruháról, frizuráról, személyiségről. Ami nem szexi, az unalmas, arra nem is figyelünk oda.

 

elvezetek-mp3.jpg

 

A kábítószerfogyasztás néhány évtized alatt annyira elterjedt, hogy már lehetetlen megfékezni. Néhány országban legalizálták is, mert akik függővé váltak, képtelenek leszokni róla, a többiek pedig kíváncsiak, milyen érzés megbolondulni. És dübörög az üzlet, már az iskolások is célközönséggé váltak.

Mivé változik a családi élet ebben a folyamatban? A szülés fájdalmát egyre kevésbé fogja ellensúlyozni a bébi kedvessége, aranyossága, a szülői ösztönök lassan kimennek a divatból. Szeretkezni kell, mert az jó (és lassan már a 14-15 évesek között is szégyellheti magát az, aki még mindig nem vesztette el a szüzességét), de a teherbe esést jobb elkerülni. A fogamzás nem cél, gyorsan elő az esemény utáni tablettával vagy az abortusz eszközeivel! Az eredeti, velünk született ösztönök elveszítik erejüket. Mind kevesebben akarnak anyák, apák lenni, mert a gyermekgondozás erősen leszűkíti a további szórakozási lehetőségeket. Most még vannak nagyszülők, akiknek oda lehet adni a csöppségeket, de előbb-utóbb ők is majd csak a vállukat vonogatják: „mi közöm nekem a ti porontyotokhoz?”

Az ősemberek még fél lábbal az állatvilágban éltek, természetes volt az utódok nemzése és felnevelése. De később már a vallási parancsolatoknak is be kellett segíteniük: „sokasodjatok, népesítsétek be a Földet!” A két nem közötti munkamegosztás igazodott ehhez, de néhány száz év alatt kiderült, hogy a nőket nem célszerű benne tartani a háztartás vezetésének és a család gondozásának szerepében, mert nekik is van eszük, és a szellemi munkájukra a férfiaknak is szükségük van.

Ha egyre gyengül a szülői ösztön, akkor mit lehet kezdeni a gyerekekkel? Majd visszaélnek a védtelenségükkel. Szexuális játékszernek még jók, különösen a serdülőkor elejétől kezdve. (Ez máris egyre megszokottabb az eldurvult érzelmi világú családokban. Főleg a részeges és erőszakos apa használja a kislányát szexuális célra, nem ritkán az anya jóváhagyásával, különösen, ha a férfi mostohaapa, és az anya csak így tudja megtartani maga mellett.)

 

elvezetek-megrontas.jpg

A nő- és gyermekvédelmi szervezetek még egy ideig segítik az áldozatokat, de eljön majd az idő, amikor már a gyermekvédők is molesztálnak. Mert megtehetik. (Ez ma is túlságosan gyakran előfordul, de még üldözi a törvény.)

Az a szerencse, hogy mire ide aljasodunk, addigra már az emberi faj reprodukciója is lecsökken, így az emberiség összlétszáma jelentősen csökken. Senki sem fogja bánni, hanem mindenki igyekszik megkaparintani azt az élvezetet, ami még rendelkezésre áll.

A Római Birodalom már elérte az élvezethajhászás magas fokát, de akkor jöttek a barbárok, és elsöpörték. Madáchnál a kereszténység hozza a megtisztulást, de a vallásnak korántsem volt akkora szerepe a kultúraváltásban. Hogy milyen kultúra fejlődött ki a katolikus egyház felügyelete alatt, azt láttuk. Vajon lesz-e még egy kultúraváltás a jövőben? Furcsa módon az iszlám az, ami a legjobban megőrízte a vallási parancsolatok szigorát. De az is kezd már puhulni: a nők tanulhatnak, világi munkát vállalhatnak, levethetik a fátylat. Úgy tűnik, az iszlám középkor is lassan végetér. De az eredeti ellentmondás megmaradt: az emberré vált majom túlságosan okos ahhoz, hogy a belé kódolt biológiai szabályok szerint éljen.

Talán nem kellett volna lejönnünk a fáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr516211700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása