Idő-számítások

2012.03.25. 08:20

Amikor ezeket a sorokat írom, Európa dörzsöli a szemét, mert hajnalban megkezdődött a nyári időszámítás a kontinensen (Amerikában valamivel később történik ez), valamikor az éjszaka folyamán előre kellett állítani az órát, egy órával előbb van minden, egy órát elveszítettünk. (Az amerikaiak ezt is másképp nevezik, ők "megspórolják" a nappali fényt: daylight saving.)

Az órák előre-hátra állításából sok probléma származik, ősszel például nálunk a vonatok egy órát állnak a legközelebbi állomáson, hogy "beérje őket" az idő. Tavasszal ez nem lehetséges, akkor rendszeres késések fordulnak elő, és az ember sosem tudja, hányadán áll. Az órát az agyban is át kell állítani, és ez a nehéz.

Vannak számítások, amelyek szerint ma már egyáltalán nem éri meg az idővel játszadozni, hiszen mindegy, hogy sötétben kelünk vagy fekszünk, nagyjából ugyanannyi elektromos áramot fogyasztunk. Mert a hűtőszekrény. a számítógép egész nap jár, és a tévé, a videomagnó, a DVD-lejátszó jelzőfénye is sok áramot fogyaszt. (Ha kikapcsolnánk, elveszítenék a beléjük programozott adatokat.)

Én most elhatároztam, hogy abbahagyom az órák ide-oda állítgatását. Ma minden egy órával előbb kezdődik. Na és? Úgy veszem, hogy ez a nyári menetrend. Egy órával előbb nyitnak az üzletek, egy órával előbb kezdődik a munka a hivatalokban, egy órával előbb kezdődik a tévéhíradó - ez egyébként sem probléma, hiszen már egy ideje óránként meg lehet hallgatni, hol történt gyilkosság és katasztrófa. Globalizálódott a világ, már a földgolyó másik végén történt katasztrófákat is a sajátunkénak érezzük.

Szóval mindenki átáll, csak én nem. De míg mások csak előre állítják az órát, én vagyok az, aki igazán használja a nyári időszámítást - hiszen nekem minden alkalommal külön ki kell számítanom a nyári időt. Jó agytorna ez öreg embereknek.

Van egy olyan olvasata is a dolognak, hogy én lélekben már Nyugat-Európában élek, és ha "nálam" nyolc óra van, akkor a "tőlem" egy időzónával keletebbre már kilenc, és ezt veszem figyelembe. A Magyarországon "rekedt" ismerőseimet ennek figyelembe vételével hívom fel. (Normális körülmények között Budapest és New York között 6 óra az eltérés, mi vagyunk ennyivel előbb, tehát eszemben sincs magyar idő szerint délben kiugrasztani az ágyból amerikai barátaimat, hiszen náluk még csak hajnali hatot mutat az óra.) Az ember minden körülmények között legyen tapintatos.

Tulajdonképpen a globalizálódó világnak azt kellene magával hoznia, hogy mindenki a greenwichi "világidőt" vegye alapul. Egységes világ, egységes idő. Véleményem szerint semmi baj nem származna abból, ha megtanulnánk, hogy Budapesten GMT szerint 14 órakor van dél, Moszkvában pedig 16 órakor.

Az időzónák ma is problémákat okoznak. Egyes időzónákat az államhatárokhoz igazítanak. Így kerül például a messze nyugatabbra fekvő Izland is a londoni zónába. Ha rápillantunk a világ időzóna-térképére, óriási kacskaringókat látunk, mind-mind adminisztratív okokból.

Az időzónák rendszere abból a feltételezésből indul ki, hogy akkor van dél, ha a nap épp a fejünk fölött áll. De ez már eleve nem érvényes a zónahatárokra. A légszennyeződés miatt pedig egyre ritkábban látjuk a napot. Egyáltalán.



A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr414337984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása