Amerikában hagyományosan két nagy párt küzd az elnökségért, a republikánusok és a demokraták. Ez a felállás most változik. A republikánus párt (amely Abraham Lincoln idejében megszüntette a rabszolgaságot) kezdi levetni a köztársasági keretet, és egyetlen személy, Donald Trump pártjává, politikai eszközévé válik. Az kerül be a vezetőségbe, aki lojális Trumphoz, a többiek vagy befogják a szájukat vagy kilépnek. Maguk a pártok eddig választási képződmények voltak, és csak egy szűk körű adminisztratív testületük működött szervezetten. Az előválasztásokon azok szavazhattak a jelöltekre, akik bejegyeztették magukat az egyes pártok szavazójának. De formálisan nem voltak párttagok, tagdíjat sem fizettek. Ha Trump most egyáltalán hajlandó átadni a hatalmat, a 2024-es választásokra már egy centralizált, ütőképes, feltehetően erősen jobboldali és fehér fajvédő programmal indul, megkérdőjelezhetetlen pártvezérként.

     És akkor a mostani Republikánis Pártból Trump-párt lesz. Ahogy az olasz fasiszta párt Mussolini pártja volt, a német nemzeti szocialista párt Hitler pártja, az orosz bolsevik párt Sztálin pártja, az "Egységes Oroszország" már Putyin pártja, a török "Igazság és Fejlődés Pártja" Erdoğan pártja. Vagy ahogy nálunk Fidesz helyett Orbán-párt, Demokratikus Koalíció helyett pedig Gyurcsány-párt működik. (Talán a vezér hiánya miatt gyengültek meg a szocialisták is.) Az emberek nem szeretnek a saját fejükkel gondolkodni, könnyebb kapcsolódniuk egy ilyen-olyan alfa hímhez, aki vállalja helyettük a döntések felelősségét.

 

trump-part.jpg

 

     Jelenleg a republikánus szavazók nagy többsége beszél választási csalásról, a szavazatok "ellopásáról", holott erre a legcsekélyebb bizonyítékot sem találták, amikor a trumpista jogászcsapat több tucatnyi keresetet nyújtott be. De az elvakult híveket (Trump-hívőket) nem zavarja a valóság. Trumpnak az elnöksége négy éve alatt sikerült megosztania az amerikai társadalmat, az alaptalan vádakat teljes erővel harsogja a fakenews-média.  A Washington Post összeszámolta:  1055 nap alatt Trump összesen 15 413 olyan megállapítást tett, amely nem felelt meg a valóságnak.  A különös az, hogy ahogy a szórakoztató ipar amerikanizálódik, a jobboldali hiedelmek is amerikanizálódnak, és az én magyar ismerőseim közül is egyre többen hisznek az ufókban és a bebizonyítatlan választási csalásokban (ezt nyomja az angol nyelvű, orosz kormánytámogatást élvező Russian Today vagy nálunk a Hír TV is).      

     A hatalomátadási időszakban még Trump az elnök, de egy ideje már nem az elnöki teendőivel foglalkozik, a járvány alakulása egyáltalán nem érdekli (miközben a tavaszinál is rosszabb a statisztika, a kórházak zsúfoltak és az egészségügyi személyzet vészesen túlterhelt), nem hajlandó elismerni a vereségét , sőt, azt is megtiltotta, hogy Biden stábja hozzájuthasson a legfontosabb adatokhoz és az átmenet idejére az alkotmány által biztosított anyagi és szervezeti forrásokhoz (ilyen még nem fordult elő Amerikában). A recept persze ismerős. Amikor Orbán Viktor elveszítette a választást, azonnal erős jobboldali-nacionalista mozgalmat szervezett, annak jegyében, hogy "a nemzet nem lehet ellenzékben". Így fogja folytatni Trump is. A világ diktátorai is tanulnak egymástól.

     Ott tartunk, mint a harmincas évek Németországában. A zsidók elismert tudósokból, üzletemberekből, színészekből és írókból egyszeriben élősködő férgekké degradálódtak a náci gyűlöletpropaganda hatására. A fő ellenséget most a "radikális baloldali" demokratákban, a "stupid" tudósokban, és nem utolsó sorban Soros Györgyben találták meg, ő mozgatja a szálakat szerte a világon (ez a motívum az 1984 című Orwell-regényre emlékeztet). 

 

(Megjegyzés: ennek a szövegnek egy korábbi változata megjelent a Népszava 2020. november 20-i számában.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7416292150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása