Egy új törvény szerint az ügyvédnek nem a saját ügyfelét, hanem a magyar nemzet érdekeit kell képviselnie. Az erről folytatott eszmecserék során felmerült számos ellentmondás, például hogy mi van, ha egy külföldi jogalanyt kell a magyar állammal mint felperessel szemben megvédeni.

Engem egy másik körülmény ennél is jobban zavar. Mi a magyar nemzet érdeke? Ki határozza azt meg? (Orbán Viktor brüsszeli "kalandozásai" például nem győznek meg bennünket arról, hogy akár a miniszterelnökünk is a tényleges nemzeti érdekeinket védené.)

Ki tartozik a magyar nemzethez? A külföldi állampolgárokon kívül is vannak olyanok, akit sokan nem értenek bele a szorosan vett magyar nemzetbe. Az ő érdekeiket nem képviselheti magyarországi ügyvéd?

Beletartoznak-e a szorosan vett, kokárdás magyar nemzetbe a zsidók? Az Izraelben született, de a magyar nyelvet és kultúrát ápoló zsidók is automatikusan felvehetik-e a magyar állampolgárságot, mint a Romániában vagy Szlovákiában élő magyarok?

Részei-e a magyar nemzetnek a cigányok? Volt olyan március 15-iki tüntetés, ahol a cigánynak kinéző emberek kabátjáról letépték a kokárdát. Büszkék lehetünk-e az Európa nagyvárosaiban működő cigányzenészekre?

Magyar-e az afrikai vagy ázsiai bevándorló? Sokan közülük már itt is születtek, magyar iskolába jártak, magyarul beszélnek, de a nemzethez tartozásuk nem annyira magátólértetődő.

Történelmi példákat is említhetünk: magyarnak volt-e tekinthető Bem apó? Vagy Damjanich? Dugovics Titusz? Zrínyi Miklós horvát bán? Ha Zrínyi igen, akkor Jellasics miért nem? Van-e "jó magyar"? Már Petőfi ostorozta a "sehonnai bitang embereket", akik - vélhetőleg - ugyancsak magyarok voltak.

Ha egy magyar ügyvédnek a magyar nemzet javára kell működnie, vajon mi várható tőle egy olyan magyar nemzetiségű ügyféllel kapcsolatban, akit sokan nem sorolnak a jó magyar emberek közé?

Ha engem kérdeznek, én legszívesebben világpolgár (magyarul: "ember") lennék, minden nemzetiségi hovatartozás nélkül.

De azért szeretném, hogy azért az én érdekeimet is képviselje valaki.



A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr74284090

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nemzeti érdek kéviseletéről 2012.03.03. 12:24:01

Egy új törvény szerint az ügyvédnek nem a saját ügyfelét, hanem a magyar nemzet érdekeit kell képviselnie.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása