Egészen beleizzadtam. Hú! Azt álmodtam, hogy valami csoda folytán a Fidesz nem nyerte meg a 2018. évi országgyűlési választásokat. Az MSZP-Párbeszéd lista a szavazatok 34, a Jobbik a 32, a Fidesz pedig a 30 százalékát szerezte meg. (A mandátumokról csak annyit tudok, hogy pártjuk nélkül bekerült még Bősz Anett és Magyar György.)

 

Nyomban megkezdődtek a koalíciós puhatolózások. Vona Gábor lett a válság kulcsfigurája. Ha Orbán Viktorral közösködik, az egy stabil jobboldali politikát jelent (de el kell dönteni, hogy ki legyen az új formáció egyszemélyi vezetője), ha Karácsony Gergellyel, akkor van remény az Orbán-rendszer megbuktatására, hiszen közös alap a korrupt Fidesz-vezetés eltávolítása.

 

Vona mindkét szóba jövő partnerének ugyanazt ajánlotta: "akkor lehet koalíció, ha én leszek a miniszterelnök". A miniszterelnöki poszt átadását azonban Orbán vezéri ambíciója nem engedte, és Karácsony Gergely is elveszítette volna az MSZP támogatását, ha a kormányrudat a szélsőjobbnak adja át. Vonának mindkét párt felajánlotta a miniszterelnök-helyettesi posztot, de neki ez nem volt elég. Emlékezett, hogyan bánt el Orbán annak idején Torgyán doktorral, a szocik pedig miniszterelnök-helyettesként sem viselték volna el a Magyar Gárda egykori létrehozóját.

 

lazalom-montazs_1.jpg

Patthelyzet alakult ki. Áder János köztársasági elnök ekkor hazárd lépésre szánta el magát: a harmadik helyezett Orbán Viktort kérte meg a kormányalakításra. A televízió által élőben közvetített beszédében Áder azzal érvelt, hogy ebben a súlyos belpolitikai helyzetben a jelenleg is hivatalban lévő kormány tudja biztosítani a stabil kormányzást.

 

Az új összetételű parlamentet sokáig nem hívták össze. Amikor szeptember elején végre összeült, egy nap alatt leszavazták a kormányt. Zavargások törtek ki, a TEK páncélosai megszállták a közlekedési csomópontokat, Polt Péter eljárást indított több ellenzéki politikus ellen, a feldúlt budapesti utcák képe rendszeresen visszatért a nyugati televíziók képernyőjére. Az ország a polgárháború szélére sodródott, jobb- és baloldali csoportok csaptak össze a nyílt utcán, lángoltak az autók, lángoltak az üzletek.

 

Ekkor jött el Homonnay vezérőrnagy órája. Pályafutását még Grósz Károly alatt kezdte, és lassan lépegetett felfelé a ranglistán. Karrierjét főleg annak köszönhette, hogy soha semmiről nem nyilvánított véleményt. Így teljesen megfeledkeztek róla. (Az olvasó ne is keresgéljen a memóriájában, Homonnay neve egyetlen tudósításban sem szerepelt. Még a kinevezései alkalmával sem említették meg név szerint, meg kellett elégednie azzal a megfogalmazással, hogy "és mások".)

 

Szóval amikor itt volt az ideje, Homonnay vezérőrnagy nem habozott. Letartóztatta a miniszterelnököt, a köztársasági elnököt, a parlament elnökét, a hadügyminisztert, belügyminisztert, a vezérkari főnököt, a Terrorelhárító Központ parancsnokát, még a polgári védelem vezetőit is. (Megkönnyítette a dolgát, hogy akkor éppen kibővített kormányülés volt, ahol a terrorfenyegetést tárgyalták meg, és azon részt vett Kövér László is.) Ezt követően a televízióban jelentette be, hogy átvette a hatalmat, és egyben katonai segítséget kért a NATO főparancsokságától. De mielőtt a NATO napirendre tűzhette volna a kérdést, orosz kommandósok szálltak le a Ferihegyen, és kimenekítették az oroszbarát kormányfőt. (A történelem fintora, hogy Orbán ugyanabba a lakásba került, mint ahol Rákosi Mátyás is töltötte mellőzöttsége éveit.)

 

A csetepaté lassan elcsendesedett. Orbánért nem sokan voltak hajlandók az életüket áldozni. Az új választást az ENSZ közvetlen felügyelete alatt tartották meg. Visszaállították a kétfordulós rendszert. Az első fordulóban a Jobbik győzött, a második helyre a Momentum jött be.

 

Ezzel már nem tudtam mit kezdeni. Felébredtem.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7013810456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása