A tüntetések értelme

Címkék: ellenzék tüntetések

2017.04.14. 11:18

Ötvenhatban egy lengyeleket támogató diáktüntetés fél napon belül a kommunista rendszer átmeneti összeomlásához vezetett. Mivel nem volt mögötte egy szervezett erő, a felkelés anarchiába torkolt (és mindentől függetlenül a szovjet beavatkozás vérbe fojtotta).

1956.jpg

Miért tört ki a felkelés? Mert a hatalom elviselhetetlen volt, a társadalom minden szegletében gyűlöletet, vagy - a pártkáderek körében - meghasonlást váltott ki.

2006-ban két táborra szakadt az ország. A tömegeket a Gyurcsány által bevallott hazugságok felháborították, és a Fidesz minden eszközzel tovább tüzelte az embereket. Megvolt a szándék, megvolt az erő, de nem kedvezett a nemzetközi helyzet egy jobboldali hatalomátvételhez. Két hétig minden nap nagygyűlés volt a Kossuth téren, de Gyurcsány nem mondott le, a lakosság többsége nem akart balhét, és a kormányváltó hangulat lassan elpárolgott.

2006.jpg
Ezekben a napokban is tüntetések zajlanak, méghozzá olyan témában, amely nem húsba vág (egy egyetem sorsáról és a civil szervezetek kontrollálásáról van szó). És nincs egy szervezett erő, amely a kormány esetleges bukása után átvehetné a hatalmat. Azzal pedig mit érnénk, ha Orbán Viktor után Lázár János következne? (Mint 56-ban Rákosi után Gerő Ernő.) Minden maradna a régiben. Az Európai Unió liberális része (a liberális és konzervatív világsajtóval együtt) a tüntetőkkel szimpatizál, de Putyin Orbánt támogatja, és végső soron az EU ellenes kampány Magyarország kilépéséhez is vezethet.

civilek.jpg
Akkor hát mi a permanens tüntetések haszna? A tüntetők között ismeretségek szövődhetnek, ami elvezethet egy távolabbi, szervezettebb együttműködéshez. De mindez elérhető lenne az Interneten, a Facebookon való szervezés révén is.

Én azt mondom, pihenjünk, gondoljuk át az esélyeket, és az ellenállás kevésbé mozgalmas, de tartósabb formáit részesítsük előnyben. Tartsunk kapcsolatot egymással, jelöljünk ki megvalósítható célokat, és vagy válasszunk ki egy jelenleg is létező politikai pártot, vagy hozzunk létre egy újat. Egy olyat, amelyik integrálni tudja a lakosság széles tömegeinek érdekeit, és be tudja csatornázni az aktivitását. Ehhez viszont nem kell naponta tüntetésekre járni.


.

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1812425741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása