(Bírák könyve, 16.1-21.)

A bibliai idők szerelmi életébe enged érdekes bepillantást Sámson története. Sámson húsz esztendeig bíráskodott a zsidók fölött. Egyszer elment Gázába, és betért egy parázna asszonyhoz. A helybeliek mindenáron meg akarták ölni, de nem sikerült. Sámson úgy távozott, hogy még a városkaput is magával vitte.

"És történt azután, hogy megszeretett egy asszonyt a Sórek völgyében, a kinek a neve Delila volt." A filiszteusok beszélnek Sámson szerelmével, és megkérik: "Kérdezd ki őt és tudd meg, miben áll az ő nagy ereje, és miképpen vehetünk rajta erőt, hogy megkötözzük és megkínozzuk őt, és mi mindenikünk adunk néked ezerszáz ezüst siklust." (16.5)

A szeretett hölgy unszolja is Sámsont: "Mondd meg nékem, miben van a te nagy erőd és mivel kellene téged megkötni, hogy megkínozhassanak téged." (16.6)

samson.jpg

Sámson nem fog gyanút (hogy ugyanis miért akarná az ő szerelme megkínoztatni), hanem hamis tippeket ad. A lekötözött bajnok először a nyers gúzst rázza le magáról. Akkor Delila megfeddi: "Íme rászedtél, és hazugságot szóltál nékem, most mondd meg igazán, hogy mivel lehet téged megkötözni." (16.10) A következő tipp: új, még nem használt kötelekkel lehet. "És vett Delila új köteleket, és megkötözte őt velük..." Persze ez sem működött. Delila: " Meddig fogsz még rászedni engem és hazudni nékem? Mondd meg egyszer már, mivel kötöztethetel meg?" (16.13) Sámson: "Ha összeszövöd az én fejemnek hét fonatékját a nyüstfonállal." Persze ezt is lerázza.

Delila erre jelenetet csinál: "Miképpen mondhatod: Szeretlek téged, ha szíved nincsen én velem? Immár három ízeben szedtél rá engem, és nem mondtad meg, hogy miben van a te nagy erőd." (16.15)
A végén Sámson - az állandó zaklatások hatására - kitárja előtte egész szívét, és elárulja a titkát: le kell vágni a haját, attól elveszíti az erejét. A szeretett asszony üzen a filiszteusoknak, azok jönnek is a pénzzel. Delila elaltatja a térdén Sámsont (ez milyen lírai jelenet lehetett!), lenyíratja a fejét, "és kezdé őt kínozni".

A filiszteusok megfogják Sámsont, kiszúrják a szemeit, leviszik Gázába, "ott megkötözték két vaslánczczal, és őrölnie kellett a fogházban."

Amikor a haja újra kinő, akkor persze Sámson sajátos bosszút áll: összedönti a palotát, mindenki ott pusztul, több embert öl meg halálában, mint amennyit megölt életében, de ez már nem annyira érdekes.

Ami érdekes, az Sámson szexuális vágya, ami miatt egy parázna asszonyhoz betér az elején. Ezt a Delilával kifejlődő románc feltehetően szükségtelenné tette. De milyen kapcsolat van férfi és nő között, ha belefér ez a grandiózus árulás? És miért nem hagyja ott Sámson azt az asszonyt, aki szeretné, ha a filiszteusok megkínoznák a férjét?

Az Ószövetség férfiai házasodnak, több feleséget is elvesznek (nem lehetetlen, hogy a muszlimok is innen vették az ötletet), emellett vannak ágyasaik, egyszer ez szül nekik gyereket, egyszer a másik, nagyon fontosnak tartják az elsőszülöttséget, és azt, hogy férfi ágon nehogy kihaljon a család. A királyok alighogy meglátnak egy szép fehérnépet, már feleségül is veszik. Hogy a hölgy hajlandó-e erre, az fel sem merül.

Hogy Sámson milyen minőségben élt Delilával, az pontosan nem derül ki, de hogy a nő nem volt belé szerelmes, az nagyon valószínű. Ez Sámsont nem is nagyon érdekelte. És ebből lett a baj. Sámson testileg rendkivül erős volt, de az érzelmi intelligencia-koefficiense (EQ) nem lehetett nagyon magas. (Egyébként másutt, több helyen is felbukkannak eszes asszonyok, de nekik nincs hatalmuk, legfeljebb a tanácsaikért jutalmat kapnak.)

A történetet gyakran felhasználták a festők, de igazából ez nem a látvány miatt érdekes, hanem azért, mert ez talán az első erotikus thriller. Ajvé, ajvé.

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7710428824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása