Erre a kérdésre nem olyan egyszerű a válasz. És most nem arra gondolok, hogy egyes bajnokokat később még
lebuktathatják a doppingvizsgálatok, és ezért aranyérmeiket elveszik, az ezüstérmesből lesz olimpiai bajnok stb.

olimpia-london.jpg
Az, hogy hogyan használjuk a "mi" többes számot, elsősorban attól függ, hogy milyen csoportokkal azonosítja magát az ember.

Én - töbek között - magyar vagyok, aztán európai, fehér, szemüveges, beszédhibás, kopaszodó - és akkor még nem tárgyaltuk az egyéb identitásokat (nudista, szingli, könyvtáros) vagy a Budapesten belüli kerületbe tartozás
kérdéseit.

Az olimpia hivatalos éremtáblázata szerint mi magyarok nyolc számban szereztük meg az első helyet. Ez azonban nem 8 aranyérmet jelent, hiszen férfi 1000 méteres kajak kettesben még egyet, női 500 méteres kajak négyesben pedig még három aranyat is elhoztunk. Ez tehát összesen 12 aranyérem.

Ezt a kiegészítést nem volt energiám elvégezni a tekintetben, hogy mi európaiak hány aranyérmet hoztunk haza, elég annyi, hogy a britek 29, az oroszok 24, a németek 11, a franciák is 11, az olaszok 8, a hollandok 6, az ukránok 6, a csehek 4, a spanyolok, a fehéroroszok, a horvátok 3-3, a románok, a dánok, az azeriek, a lengyelek, a törökök, a litvánok és a norvégok 2-2, a svédek, az örmények, az írek, a szlovénok, a szerbek, a lettek pedig 1-1 számban szerezték meg az elsőséget. Ez összesen 109. Nem rossz. Persze jóval elmarad az amerikai vagy az ázsiai teljesítmények mögött , de erre már büszke lehet egy européer.

Sajnos a bőrszín szerint nem készült statisztika, és ugyanígy hiányolom a szemüveges vagy a beszédhibás győztesek kimutatását. És lehetséges még más megközelítés is.

Mivel a polgári nevem M betűvel kezdődik, ezekhez is hozzátartozónak érzem magam. Nos, mi M betűsök igen jól szerepeltünk a londoni olimpián. Itt az egyéni győzteseink listája:

Rosenagh MacLennan (műugrás), Ben Maher (lovaglás), Majewszki (férfi súlylökés), Manaudou (férfi 50 m-es gyorsúszás), Mandic (taekwondo), Maneza (súlyemelés), Maroney (női nyújtó), Martinov (céllövészet),  Matsumoto (cselgáncs), McKeever (férfi kenu egyes 200 m), Ruta Meilutyte (női 100 m-es mellúszás), Mehoncev (ökölvívás), Mellouli (férfi 10 km-es marathoni úszás), Sarah Menezes (cselgáncs), Aries Merritt
(férfi 110 m-es gátfutás), Alin Moldoveanu (céllövészet), Molfetta (taekwondo), Molmenti (kenu szlalom), Murata (ökölvívás) és a bájos Aliya Mustafina (a női talajgyakorlatok győztese). Ez - ha jól számolom - összesen 22 aranyérem!

De ha a magyaroknál 12 aranyat hoztunk ki, akkor az M betűsökhöz is bátran hozzácsaphatjuk az asztaliteniszező, csapatban győztes Ma Longot, aztán Tiana Madisont, Michel Mathieut, Francena McCororyt, Ramon Millert, akik különböző aranyérmes atlétikai váltóknak voltak tagjai, ugyanilyen alapon Tyler McGillt és Matthew McCleant, a győztes úszó váltók boldog M betűseit, az evezős Florian Mennigent és Lukas Muellert (férfi 8 pár evezős) és Meghan Musnickit (női evezős yolcas), Eric Murrayt (2 pár evezős), Andy Murrayt és Max Mirnnijt (tenisz párosok), Alina Makarenkót (a ritmikus gimnasztikában győztes csapat tagját), Misty May-Treanort (strandröplabda), továbbá beszámít az ugyancsak csapatban diadalmaskodó Courtney Mathewson és Petar Muslim (vízilabda), Maximilian Mueller (gyeplabda), Dimitrij Muszerszkij, Makszim Mihajlov és Thaisa Menezes (röplabda), Maya Moore és Angel McCorghtry (kosárlabda), valamint két labdarúgó: Hiram Mier és Alex Morgan (az első férfi, a második nő, de mit számít ez most!).

Huszonkettő meg huszonöt, az annyi, mint negyvenhét.

Negyvenhét aranyérem! Én mondom, szívet melengető érzés M betűsnek lenni.

Magyarként szoktuk emlegetni, hogy nálunk a legmagasabb az egy főre jutó olimpiai bajnokok száma. Nos, Londonban a 100 méteres férfi síkfutást a grenadai James Kirani nyerte. Grenada népessége 110 ezer fő. Ha a csaknem 10 milliós Magyarországon minden 110 ezer főre esne egy olimpiai bajnok, akkor most 90 számban kellett volna győznünk. Van még mit javítani...


Az adatok forrása:

http://www.london2012.com/medals/medal-winners/




A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr854709770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása