Sok vita és indulat hangzott el a Horthy-szobrok avatása körül, és felavattak egy olyan Kádár-szobrot is, amelyet azonnal védett helyre szállítottak, nehogy az emlékműrombolók elérhessék. (Ja, az egyik Horthy-szobrot valaki piros festékkel öntötte le - azt eddig csak a Károly Mihály-emlékművel kapcsolatban szoktuk meg.)

horthy-kadar.jpg

Az én javaslatom pofonegyszerű és hatékony.

Avassunk emlékművet mindenkinek, aki jellegzetes nyomot hagyott a magyar történelmen, akár jó, akár rossz irányban!

Ferenc József, Horthy Miklós, Szálasi Ferenc, Rákosi Mátyás, Kádár János - és hagyjunk egy talapzatot Orbán Viktornak is. Egy név, egy korszak. (Aki nagyon vitatható, az Szálasi, hiszen az ő korszaka szerencsére túl rövidre, néhány hónapra sikeredett. És aki hiányzik a névsorból, az Károlyi Mihály és Nagy Imre, hasonló okokból. De nem volt Károlyi-korszak, Nagy Imre-korszak, ellenben volt Szálasi-éra.)

Ezeket az emlékműveket igazából egyforma sima oszlopokként képzelem el, egymás mellett, egy szoborparkban, mondjuk, a Hősök terétől egy kissé távolabb, de a Városligetben.

Az oszlop azért jobb, mint a szobor, mert nehezebb megrongálni. Festékkel ugyan leönthető, de könnyebben tisztítható.

Mindegyik oszlop talapzatán lenne egy tábla, amely a következő adatokat tartalmazná:

1. Név, tevékenységi időszak (Kádárnál például 1956-tól a lemondatásáig, mert 56-ban kezdődött a Kádár-korszak, Horthynál pedig 1919-1944).

2. Hány ember halt meg az illető uralkodása következtében? (Ferenc Józsefnél beleszámít Haynau és az I. világháborús veszteség, Horthynál a fehérterror és a zsidók deportálása, Kádárnál az 56-tal összefüggő megtorlások.) Ki fog derülni, hogy Rákosi és Szálasi nem is voltak olyan hatékonyak, néhány tízezer embernél nem tudtak többet megöletni...

3. Hány százaléka volt uralkodásuk végén a magyarországi életszínvonal az európai átlaghoz képest? (Ez fontos az általános jólét felbecsülésére.)

4. Mekkora volt a különbség a lakosság legfelső 10 %-ának jövedelme és a legalsó 10 % jövedelme között? (Ez nagyjából visszaadná a társadalmi igazságosság mértékét.)

A nevezett személyek beírták magukat az ország történetébe, és hogy hogyan, arról beszéljenek a számok.

Tudom előre, hogy a javaslatomból semmi sem lesz. Azt is tudom, miért. A mai Magyarországon kevés embert érdekelnek a tények. Horthyt azért szeretik, mert gyűlölte a kommunistákat és a zsidókat. A nyilas Nyírő Józsefet is azért szeretnék - ha ismernék. Ha Magyarország egyre inkább jobbra sodródik, ne csodálkozzunk az ízlés torzulásán. Eljöhet még az az idő, amikor Hitler lesz a magyar nemzeti ideál.

A kérdés az, hogy részei akarunk-e lenni egy ilyen nemzetnek. A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata is csak azokra lehet érvényes, aki ebbe a nemzetbe továbbra is bele akarnak tartozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toprengoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr284592519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.06.17. 12:34:08

Közben meg Kósa Lajost megint kifütyülték egy kicsit. Rendőrök is voltak.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2464_a_kiraly_beszede
süti beállítások módosítása